top of page
אלכס וסרמן

קקאו סגולות: יתרונות בריאותיים מפתיעים של "מזון האלים"

קקאו, הידוע גם כ"מזון האלים", הוא מקור עשיר לחומרים מזינים ותרכובות ביואקטיביות בעלות השפעות בריאותיות מרחיקות לכת. במאמר זה נסקור את הסגולות הבריאותיות המגוונות של הקקאו, המבוססות על מחקרים מדעיים עדכניים.





מבוא: ההיסטוריה העשירה של הקקאו

קקאו, שמקורו בעץ התיאוברומה קקאו, היה בשימוש במשך אלפי שנים בתרבויות עתיקות של מרכז ודרום אמריקה. האצטקים והמאיה ראו בקקאו מתנה אלוהית והשתמשו בו בטקסים דתיים ורפואיים. כיום, המחקר המדעי מאשש רבות מהתכונות הרפואיות המסורתיות שיוחסו לקקאו.

הרכב תזונתי של קקאו

קקאו עשיר במגוון רחב של רכיבים תזונתיים חיוניים:

  • פלבנואידים: תרכובות צמחיות בעלות תכונות נוגדות חמצון חזקות

  • מינרלים: מגנזיום, ברזל, אבץ וסלניום

  • ויטמינים: בעיקר ויטמין E וויטמינים מקבוצת B

  • סיבים תזונתיים

  • חומצות שומן חיוניות

השפעות בריאותיות מוכחות של קקאו

שיפור בריאות הלב וכלי הדם

מחקרים רבים מצביעים על ההשפעות החיוביות של צריכת קקאו על בריאות הלב וכלי הדם. הפלבנואידים בקקאו משפרים את תפקוד האנדותל (רקמת הציפוי הפנימית של כלי הדם), מפחיתים לחץ דם ומשפרים את זרימת הדם. צריכה קבועה של קקאו נקשרה לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם.

תכונות נוגדות חמצון ודלקת

הקקאו מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, במיוחד פוליפנולים, המסייעים להגן על תאי הגוף מפני נזקי חמצון. בנוסף, לקקאו תכונות אנטי-דלקתיות, העשויות לסייע במניעת מחלות כרוניות הקשורות לדלקת.

השפעות על בריאות המוח וקוגניציה

צריכת קקאו נקשרה לשיפור בתפקודים קוגניטיביים, כולל זיכרון, ריכוז וערנות. המנגנונים המשוערים כוללים שיפור בזרימת הדם למוח והשפעות נוירופרוטקטיביות של הפלבנואידים.

בקרת משקל וסוכרת

למרות תכולת הקלוריות הגבוהה של שוקולד, מחקרים מראים כי צריכה מתונה של קקאו עשויה לסייע בבקרת משקל ולשפר את רגישות הגוף לאינסולין. הסיבים התזונתיים בקקאו עשויים לתרום לתחושת שובע ולסייע בוויסות רמות הסוכר בדם.

השפעות על העור

הפוליפנולים בקקאו עשויים להגן על העור מפני נזקי קרינת UV ולשפר את זרימת הדם לעור, מה שעשוי לתרום למראה צעיר יותר של העור.

טבלה השוואתית: תכולת נוגדי חמצון במזונות שונים

מזון

ציון ORAC (יחידות לכל 100 גרם)

קקאו גולמי

95,500

אוכמניות

4,669

תות

4,302

אגוזי פקאן

17,940

תפוח

3,049

*ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity, מדד לכמות נוגדי החמצון במזון

מינון ואופן צריכה מומלצים

למרות היתרונות הבריאותיים הרבים, חשוב לצרוך קקאו במתינות. רוב המחקרים ממליצים על צריכה יומית של 20-30 גרם שוקולד מריר (עם תכולת קקאו של לפחות 70%) או 2-3 כפות אבקת קקאו גולמית. חשוב לציין כי רוב היתרונות הבריאותיים מיוחסים לקקאו גולמי או לשוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו. שוקולד חלב או שוקולד לבן, העשירים בסוכר ושומן, אינם מספקים את אותם יתרונות בריאותיים.

מחקרים עתידיים ופוטנציאל רפואי

המחקר על סגולות הקקאו ממשיך להתפתח, עם כיווני מחקר מבטיחים בתחומים הבאים:

  1. השפעות על מערכת החיסון: מחקרים ראשוניים מצביעים על פוטנציאל של קקאו לחזק את מערכת החיסון.

  2. מניעת סרטן: ישנן עדויות ראשוניות לכך שתרכובות בקקאו עשויות לעכב התפתחות של תאים סרטניים.

  3. בריאות העצם: מחקרים מוקדמים מרמזים על השפעה חיובית של קקאו על צפיפות העצם.

  4. השפעות על מצב הרוח: הקקאו מכיל חומרים המשפיעים על מערכת העצבים, כמו פנילאתילאמין ואננדמיד, העשויים לשפר את מצב הרוח.





סיכום ומסקנות

הקקאו, על מגוון הרכיבים הביואקטיביים שבו, מציע פוטנציאל בריאותי משמעותי. מחקרים מדעיים תומכים ביתרונות הבריאותיים של צריכת קקאו, במיוחד בהקשר של בריאות הלב וכלי הדם, תפקוד קוגניטיבי ובריאות העור. עם זאת, חשוב לזכור כי צריכה מתונה היא המפתח ליהנות מיתרונות אלה מבלי להתמודד עם השפעות שליליות של צריכת יתר של קלוריות או סוכר. בעוד שהמחקר בתחום ממשיך להתפתח, ברור כי ה"מזון האלים" הזה מציע הרבה יותר מטעם נפלא. הקקאו מדגים כיצד מזון יכול לשמש כתרופה, ומספק דוגמה מצוינת לחשיבות של תזונה מאוזנת ועשירה ברכיבים צמחיים לבריאות אופטימלית.


מקורות

Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779-2811. Manson, J. A., & Sesso, H. D. (2017). Cocoa for pleasure — and health? Harvard Gazette. Lopes, J. F., da Costa, V. G. T., Barbin, D. F., et al. (2022). Deep computer vision system for cocoa classification. Multimedia Tools and Applications, 81, 41059–41077. Buijsse, B., Feskens, E. J., Kok, F. J., & Kromhout, D. (2006). Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Archives of internal medicine, 166(4), 411-417. Andújar, I., Recio, M. C., Giner, R. M., & Ríos, J. L. (2012). Cocoa polyphenols and their potential benefits for human health. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012. Sokolov, A. N., Pavlova, M. A., Klosterhalfen, S., & Enck, P. (2013). Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 37(10), 2445-2453.


0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


אהבת אמת - רפואות הקקאו

bottom of page